DK Horses Dressuurpaardenfokkerij

English 

Passie

Sinds onze jeugd zijn wij, Anja en Wim, gepassioneerd door paarden. Onze dochter Stephanie heeft deze passie overgenomen, zodat het een echte familiehobby is geworden. Alhoewel het in economische zin hobbymatig is, is onze fokdoelstelling wel degelijk professioneel en streven wij na om toppaarden te fokken. Wij realiseren ons terdege dat velen dit beogen (en dit is prima, want dat leidt op termijn tot verhoging van de kwaliteit) en ook dat dit niet gemakkelijk is, ook al omdat het een bewegend doel is. Om deze doelstelling kans van slagen te geven hebben wij in de loop der tijd merrieveulens uit de beste bloedlijnen gekocht, en ook in de toekomst zullen wij dit af en toe doen. Alhoewel wij veel waardering hebben voor springpaarden, richten wij ons op dressuurpaarden, omdat ons hart veel sneller gaat kloppen van prachtige en zeer goed bewegende paarden. Vanzelfsprekend is hierbij functionaliteit en aanleg voor hogere dressuur heel belangrijk. De kleur van het paard vinden wij van een ondergeschikt belang.

Top


KWPN

Onze paarden zijn KWPN geregistreerd. Wij zijn van mening dat het KWPN heel goed bezig is en dat de kwaliteit van de merries en hengsten zeer hoog is. Daarnaast bezoeken we ook veelvuldig keuringen, etc. in Duitsland, wat uiteraard ook een toonaangevend land is, vooralsnog uitsluitend om kennis op te bouwen van wat daar gebeurt.

Top


Jazz

De naam Jazz zult u regelmatig in de pedigree van onze paarden tegen komen. Wij vinden dat Jazz heel veel toevoegt, en dat blijkt ook wel uit de prominente plaats welke Jazz inneemt in de uitslagen van keuringen van veulens, merries, hengsten, jonge paarden, rubrieken (PAVO), tot en met en Grand Prix dressuur. Ook succesvolle jonge hengsten (bijv. Vivaldi) voeren meer dan gemiddeld het bloed van Jazz. Jazz nakomelingen hebben vaak de naam moeilijk te zijn, alhoewel dat gelukkig beter wordt. Onze ervaring is echter dat Jazz' nakomelingen intelligent zijn, echter met een beetje een klein hart. Het is daarom zo belangrijk om van jongs af aan met hen bezig te zijn en vertrouwen te geven. Wij hebben daar heel goede ervaringen mee.

Top


Opfok

Wij doen ons uiterste best om de veulens een zo goed mogelijke start te geven, middels

  1. Veel beweging
  2. Optimale voeding
  3. Veel contact

  1. Veel beweging: Bekend is dat dit zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van jonge paarden, en wij geven die gelegenheid dan ook volop.
  2. Optimale voeding: Ons uitgangspunt is dat alleen het beste goed genoeg is. Het is niet gemakkelijk om eenduidig vast te stellen wat het beste is, maar onze uitgangspunten zijn: merriebrok in laatste fase van de dracht, veulenbrok tot 2 jarige leeftijd, regelmatig slobber met plantaardige olie t.b.v. goede darmwerking, eerste kwaliteit hooi, bij voorkeur van kleigrond. Heeft U tips, dan horen wij die graag.
  3. Veel contact: vanaf de geboorte zijn we dagelijks veel met de veulens bezig, zodat er vertrouwen ontstaat. Het is een veelheid van kleine dingen, maar o zo belangrijk. Ook biedt dat de gelegenheid om dagelijks te kunnen vaststellen of er evt. (veterinaire) problemen zijn en wordt bijvoorbeeld hoefverzorging heel gemakkelijk.

Top


Africhting

De africhting is erop gericht om het paard op te leiden, zodanig dat het paard ook plezier in het werk heeft, het volledige potentieel van het paard kan worden ontwikkeld en het werk ook een groot aantal jaren kan volhouden. Dat betekent wat wij er de tijd voor nemen en samenwerken met mensen die er verstand van hebben en die er net zo over denken. Zo zijn wij bijvoorbeeld heel blij met de wijze van africhting van Zhara Obertje door stal Jespers: Hun motto is 'controle en vertrouwen' en daar staan we helemaal achter. Het kost iets meer tijd, maar vanuit onze hoop nog 20 jaar plezier te kunnen hebben van Zhara, denken wij dat dit de juiste weg is.

Top


Verkoop en economie

Dit is een moeilijk punt: Het liefst zouden wij alle paarden willen houden, maar met minimaal twee veulens per jaar is dit onmogelijk. Dat betekent dat wij af en toe paarden te koop gaan aanbieden. Het is voor ons echter heel belangrijk waar de paarden terecht komen; enerzijds omdat goede sport- en fokresultaten natuurlijk ook goed zijn voor (de predikaten van) de moeders, maar nog veel belangrijker omdat wij alleen aan die mensen willen verkopen die het welzijn van de paarden hoog in het vaandel hebben. Onze opzet is niet commercieel van aard, maar we proberen wel toe te werken naar een kostendekkend plaatje.

Top

h3 style="color: white;">Uitgangspunten

Passie
KWPN
Jazz
Opfok
Africhting
Verkoop en economie